Webmaster ønsker glædelig jul og godt nytår

Sidste år introducerede jeg en logisk opgave som min gave til jer, men den var nok lidt svær så i år får i 12 logiske opgaver – 1 til hver dag i juleferien.

Opgaverne er ikke så svære, men lov mig at i hjælper formanden, vi skal jo nødig ødelægge hans jul 😉

God jul og godt nytår til alle spejdere, hjælpere, venner og familie

Mikael Boldt
Webmaster

Her er opgaverne:

1. Hansen, Jensen og Sørensen er enten læge, advokat eller skolelærer. Skolelæreren, der er enebarn, tjener færrest penge. Sørensen, der er gift Hansen’s søster, tjener mere end advokaten. Hvilket arbejde har de tre mænd?

2. En landmand med en ræv, en gås og en pose korn, skal over en å. Der er en lille båd til at krydse åen med, men båden er kun stor nok til at tage landmanden og en af de tre ad gangen. Hvis ræven og gåsen er alene tilbage vil ræven spise gåsen og hvis gåsen er alene med kornet vil gåsen spise kornet. Hvordan får landmanden alle tre over åen?

3. En skuffe indeholder 10 sorte og 10 brune sokker, alle er blandet sammen. Hvad er det mindste antal sokker du skal fiske op fra skuffen uden at se, og samtidig være sikker på at få et par af samme farve?

4. Der er tre kasser, som hver indeholder to marmorkugler: en kasse har to hvide, en har to sorte og en har en hvid og en sort marmorkugle. På hver af kasserne er der en etiket som fortæller om dens indhold, men etiketterne er ikke på de rigtige kasser. Du kan nu ved at se en af marmorkuglerne fra en af kasserne, afgøre alle kassernes rigtige indhold. Hvilken kasse vil du se en kugle fra og hvordan skal etiketterne så flyttes rundt?

5. Da fru Hansen blev spurgt om hendes børns alder, svarede hun, at Alice er den yngste, medmindre det i virkeligheden er Bente, og at hvis Camilla ikke er den yngste, så er Alice ældst. Hvem er ældst og hvem er yngst?

6. To fædre og to sønner var ude at fiske. Hver fanget præcis en fisk, og alligevel var der kun fanget tre fisk. Hvordan det?

7. Familien Nielsen består af far og mor og deres to børn (ikke noget med pap-far eller bonus-mor). Hvis præcis to af følgende udsagn er sande, hvad er så far™s mor™s, søn™s og datter™s fornavne?
o Jørgen og Dorte er blodsbeslægtede.
o Hans er ældre end Jørgen.
o Birthe er yngre end Hans.
o Birthe er ældre end Dorte.

8. Tre mænd står i en kø med ansigtet vendt i samme retning, så den bageste kan se de to foran og manden i midten kan kun se den foreste. Den foreste kan ikke se de to andre. Der var tre blå og to røde hatte i en kasse. En hat er blevet sat på hvert hoved, uden at nogen har set de sidste to hatte der blev tilovers. Hver mand kender det samlede antal af hatte af hver farve. Den bagerste mand blev spurgt først, om han kunne udlede, hvilken farve hat han havde på, men det kunne han ikke. Heller ikke manden i midten kunne svare, da han blev spurgt. Men den foreste mand, som havde hørt de andres svar kunne fortælle, hvilken farve hat han havde på. Hvilken farve har den foreste mands hat?

9. Hver af hr Rasmussens fem døtre gav bøger til jul til en eller flere af deres søstre. Hver søster gav fire bøger og hver søster modtog fire bøger, men ikke to piger fordelte sine bøger på samme måde. Der er kun en pige som gav to bøger til en søster og to til en anden. Bente gav alle hendes bøger til Alice. Christine gav tre bøger til Eva. Hvilke søstre fik Dorthe fire bøger af?

10. En opdagelsesrejsende ønsker at krydse en ørken. Det tager 6 dage at krydse ørkenen, men den opdagelsesrejsende og hans hjælpere kan hver kun bære 4 person-dagsrationer mad og vand. Hvad er det færrest antal hjælpere som er nødvendigt for at den opdagelsesrejsende kan krydse ørkenen og hjælperne kan komme hjem?

11. En opdagelsesrejsende står ved et T-kryds. Den ene vej fører til landsbyen, den anden ud til ørknen – og den visse død. Den opdagelsesrejsende ved ikke hvilken vej han skal gå, men heldigvis kommer der en indfødt som han kan spørge. Men nu er problemet at han ikke kan se om den indfødte kommer fra sandheds-stammen eller løgn-stammen. Folk fra sandheds-stammen siger altid sandheden, folk fra løgn-stammen lyver altid. Formuler et spørgsmål som den opdagelsesrejsende kan bruge for at vælge den rigtige vej til landsbyen?

12. En fange skal afgøre sin skæbne ved at tage en bold fra en af to skåle med bind for øjnene. De to skåle indeholder i alt 50 hvide og 50 sorte bolde. En hvid bold betyder frihed, en sort betyder døden. Fangen spurgte, om han måtte fordele boldene mellem skålene før han fik bind for øjnene og hans anmodning blev imødekommet. Hvad er den bedste måde at fordele boldene i skålene?